Inleiding
De Wet Open Overheid (Woo) ging per 1 mei 2022 in. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo verplicht ons transparant te zijn door informatie openbaar te maken. De Woo bestaat uit vier aspecten:
- de verplichting om een Woo-contactpersoon aan te wijzen;
- verplichtingen gericht op passieve openbaarmaking;
- verplichtingen gericht op actieve openbaarmaking;
- het op orde brengen van de informatiehuishouding.
In lijn met artikel 3.5 van de Woo besteden we in het jaarverslag aandacht aan de uitvoering van de Woo.
Beleid
We werkten aan de aanpassing van ons beleid zodat dit aansluit op de Woo. De eerste stappen zetten we in 2022. Vanuit de overheid is een subsidie voor vijf jaar beschikbaar voor de invoering van de Woo. In 2022 maakten we nog geen kosten.
Uitvoering
Hieronder staan de punten die we gaan opnemen in het meerjarenplan.
Vaststellen ambitieniveau
We brengen met een nulmeting in beeld hoever we staan op het gebied van de Woo. Daarna bepalen we ons ambitieniveau. Op basis van de nulmeting en het ambitieniveau passen we systemen en werkprocessen aan.
Woo-contactpersoon
De Woo verplicht ons tot aanwijzing van een Woo-contactpersoon. De Woo-contactpersoon helpt burgers en bedrijven snel en laagdrempelig met informatievragen.
Passieve openbaarmaking
Per 1 mei 2022 werden de Wob-verzoeken Woo-verzoeken. De afhandeltermijn blijft vier weken, maar kan met maximaal twee weken worden verlengd. De veranderingen maakten we bekend in de organisatie en op de website.
Actieve openbaarmaking
Op termijn verplicht de Woo om elf informatiecategorieën actief te publiceren. De elf gebundelde informatiecategorieën zijn:
- wet- en regelgeving
- organisatiegegevens
- raadsstukken
- bestuursstukken
- adviezen van adviescolleges
- convenanten
- jaarplannen en –verslagen
- Woo-verzoeken
- onderzoeken
- beschikkingen
- klachten
De ingangsdata zijn nog niet bekend tijdens het schrijven van deze openbaarheidsparagraaf. Ook is nog niet bekend in welk tempo of volgorde wij deze categorieën openbaar moeten maken.
In 2022 was het beeld dat wij verplicht zouden zijn aan te sluiten op PLOOI. PLOOI was het online platform waar we onze informatie actief openbaar zouden gaan maken. Maar in december 2022 heeft de rijksoverheid besloten om te stoppen met PLOOI. In de eerste helft van 2023 verwachten we meer duidelijkheid over wat de rijksoverheid nu van ons verwacht.
In 2023 gaan wij ervoor zorgen dat wij voldoen aan de Woo door de op dat moment verplichte informatiecategorieën actief te publiceren.
Informatiehuishouding op orde
De Woo verplicht ons dat we de informatiehuishouding binnen acht jaar op orde brengen. De uitwerking hiervan borgden we in de organisatie. We richtten een werkgroep op om ons huidige beleid aan te passen aan de Woo.